Teknoloji Fakültesi B binasının adı “DURSUN ÖNKUZU BİNASI” olarak değiştirildi.
25 Kasım 2020 | 16:19

Teknoloji Fakültesi Fakülte Kurulunun önerisi ve Gazi Üniversitesi Senatosunun 16 Kasım 2020’de oybirliğiyle aldığı kararla 23 Kasım 1970 tarihinde katledilen Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu öğrencisi Ertuğrul Dursun Önkuzu’nun ismi Teknoloji Fakültesi B Bloğa verildi.

Teknoloji Fakültesi B Bloğu önünde düzenlenen törene Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Afyon Milletvekili Mehmet Taytak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Bekir Buluç, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Halil İbrahim Bülbül, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Tekeli, Ertuğrul Dursun Önkuzu’nun kardeşleri Samiye Önkuzu, Zübeyde Önkuzu, enişteleri Mehmet Sami Uzun, Osman Oktay, yeğenleri Alptekin Uzun ve Gökçe Apaydın katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Üniversitesi Rektörlüğü görevini devraldığı günden bu yana yönetim anlayışlarının bir gereği olarak gönül gücünü kullanmaya ve vefalı olmaya büyük önem verdiklerini ifade etti. Çok gecikmiş bir vefa görevinin ifa edildiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız; Dursun Önkuzu’nun, 23 Kasım 1970'de yine bugün olduğu gibi Pazartesi günü katledildiğini söyledi. "O tarihte Önkuzu, toprağa değil, Anadolu insanının kalplerine gömüldü” diyen Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti: “Zira o kardeşimiz, şehitlerimizin kanlarıyla yoğrulmuş bu mübarek topraklarda; ezan susmasın, al bayrağımız inmesin diye ‘Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl. Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklâl’ diyerek merhum Akif’in diliyle can feda eyledi. İşte biz de Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulunun devamı olan gözbebeğimiz Teknoloji Fakültemizin Yönetim Kurulunun teklifiyle 16 Kasım 2020 tarihinde Senatomuzda aldığımız kararla, bu eğitim şehidimizin adını bu binaya verdik. Ruhu şad olsun. Mekânı cennet olsun.”

Şehitlerin ölmediğini, onların asıl unutuldukları zaman öleceğini söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, yönetim olarak vefa gösterip 15 Temmuz şehitlerimiz Cennet Yiğit, Gülşah Güler ve Muhammed Yalçın’ın adlarının Üniversitemiz Merkez Kütüphanesinin katlarına verildiğini ifade etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasını “Din için, vatan için, millet için, bayrak için, ezan için canlarını feda eden aziz şehitlerimize Allah rahmet eylesin, bizleri de onlara layık eylesin” diyerek tamamladı. 

Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Tekeli, Dursun Önkuzu’nun 50 yıl önce insanlık dışı bir muameleyle katledilmesinin kamuoyunu uzun yıllar rahatsız ettiğini ve Teknoloji Fakültesinde de derin izler bıraktığını söyledi. Alınan kararla kamuoyunun rahatladığını ve tüm Gazi Üniversitesi personelinin tarifsiz bir mutluluk yaşadığını ifade eden Tekeli, “Aramızdan hiç ayrılmayan, sürekli kalbimizde yaşayan öğrencimiz Dursun Önkuzu ait olduğu fakülteye geri dönmüştür. Bu vesileyle kararın alınmasında ve hayata geçirilmesinde öncülük eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a sonsuz şükranlarımı arz ederim. Ayrıca Gazi Üniversitesi senato üyelerine ve Teknoloji Fakültesi fakülte kurulu üyelerine oy birliğiyle aldıkları bu karardan dolayı teşekkür eder, tebriklerimi sunarım” dedi.  

Prof. Dr. Süleyman Tekeli, Fakültenin Kıbrıs Barış Harekatı’nda, öğretmen olarak görevleri başında ve bölücü terör örgütlerine karşı vatan savunmasında şehit düşen birçok öğrencisi olduğunu da hatırlattı. Tekeli, bu şehitler için de en kısa sürede Fakülte içinde bir şehitler köşesi hazırlayacaklarını duyurdu.

Dursun Önkuzu’nun yeğeni Alptekin Uzun ise Dursun Önkuzu’dan bahsetti. Dursun Önkuzu’nun dürüst, ahlaklı, vatansever, yardımsever ve imanlı bir genç olduğunu söyleyen Uzun, “Buraya dayımın adının verilmesi son derece anlamlı ve gelecek adına son derece umut vericidir” dedi.

Dursun Önkuzunun ailesi törenden önce Rektörümüz Prof. Dr. Musa YILDIZ’ı ve törenden sonrada Dekanımız Prof. Dr. Süleyman Tekeli’ye teşekkür ziyaretinde bulunmuşlardır.

Tören sonrasında Afyon Milletvekili Mehmet Taytak Dekanımız Prof. Dr. Süleyman Tekeli’ye teşekkür ederek plaket takdim etmiştir.

Ayrıca Önkuzu, Şehitler Grubu ve Teknik Öğretmenler Vakfi  Dekanımız Prof. Dr. Süleyman Tekeli’ye  B Bloğa “Dursun Önkuzu “nun adının verilmesi nedeniyle teşekkür plaketi sunmuşlardır.

background image