SAVUNMA SANAYİ TOPLANTISI
15 Mart 2018 14:07

Gazi’de Savunma ve Sanayi Toplantısı Düzenlendi

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği bünyesinde faaliyet gösteren Otomotiv Bilim ve Teknoloji Topluluğunun, Jandarma Özel Asayiş Komutanlığının desteği ile düzenlediği ‘Savunma Sanayi Toplantı’ 14 Mart 2018 Mimar Kemaleddin Salonunda gerçekleştirildi.

Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya Savunma Sanayi Müşteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Jandarma Genel Komutanlığından Yarbay İrfan Tüten, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Aydemir, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr Adnan Sözen, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Tüfekçi: Yetişmiş mühendisleri İhtiyacımız Var

Sözlerine Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunu olduğunu anımsatarak ve burada bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek başlayan Tüfekçi, üniversitelerin ihtiyaç duyulan insan kaynağını yetiştirmek için var olduğunu ve müsteşarlık olarak önlerine büyük hedefler koyduklarını ifade etti. Tüfekçi, Türkiye’nin son yıllardaki geliştirilen savunma sanayi projelerinin çok ciddi boyutlarda olduğuna vurgu yaptı ve çalışmaların gelişmiş ülkelerle yarışacak düzeyde olduğunu söyledi. Tüfekçi bu gelişmeyi sürdürebilmek adına yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç duyduklarına dikkat çekerek, bu ihtiyaçları karşılayabilmek için Savunma sanayi akademisini hayata geçirdiklerini böylelikle bu sektördeki kaliteli istihdamı arttırmayı hedeflediklerini söyledi. Ancak bu projeyi gerçekleştirebilmek için üniversitelerin de desteğini ihtiyaç duyduklarına işaret eden Tüfekçi, gelecek 5 yıl içinde 3 bin üzerinde mühendise ihtiyaç duyulacağına vurgu yaptı.

Rektörümüz Uslan: Yeni Teknopark’ı Kuruyoruz

Bu toplantıda emeği geçen tüm kurumlara ve özellikle Jandarma Genel Özel Asayiş Komutanlığına teşekkür eden Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, bugün yerli ve milli askeri araç ve silahları sergilemesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Bugün Afrin’deki Zeytin Dalı Harekatı’nda alınan başarılarda savunma sanayisinin %65 yerli katkısıyla alındığına vurgu yapan Uslan, bu noktaya gelmemizde emeği geçen sektör ve bilim insanlarını yürekten kutladı.

Uslan, 3 boyutlu yazıcılarla ilgili üniversitemizin almış olduğu ve Kalkınma Bakanlığı’nın da destek verdiği 50 milyon lira bütçeli projede savunma sanayindeki tüm kuruluşların destekleri olduğunu anımsatarak kendilerine teşekkür etti. Uslan geçtiğimiz günlerde ASELSAN Akademi ile ülkemiz için yeni bir modeli hayata geçirilecek olan lisansüstü eğitimin başladığını ifade etti ve bu projeyle Türkiye’nin ihtiyacı olan savunma sanayi ürünlerini somut bir lisansüstü bir çalışmanın çıktısı olarak sunulacağını söyledi.

Gazi Üniversitesi olarak TAI ile imzaladıkları protokolü de anımsatan Uslan, mühendislik ve teknoloji fakültelerinde okuyan 3 ve 4’inci sınıf öğrencilerinin TAI’de haftada en az bir gününü geçireceklerini söyledi. Uslan aynı şekilde TUSAŞ Kazan MYO’da da Uçak Teknoloji programı öğrencilerinin TAI’de staj görmeye devam ettiğini anımsattı. Uslan son olarak Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile bir protokol imzaladıklarını buna göre lisans, lisansüstü eğitimler ile orta ve üst düzey insan kaynağı altyapısına destek vereceklerini belirtti.

Uslan yakın gelecekte TUSAŞ TAI Uçak Fabrikası’nın yanında yeni Teknopark’ın kurulacağı müjdesini vererek, yüzde 60’ı Savunma Sanayi Müşteşarlığının, %30’u TAI’nin, %10’unun Gazi Üniversitesi’nin olmak üzere yeni bir Teknopark kurulacağının haberini duyurdu.

Konusunda Uzmanlar Türk Savunma Sanayisindeki Gelişmeleri Tartıştı

Protokol konuşmalarının ardından SAP Teknoloji Geliştirme Lideri Serhan Yılmaz’ın moderatörlüğünde Türk savunma sanayi konulu bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak MKE İş Geliştirme Müdürü Şule Gökçen Sarıkaya, ASELSAN Teknoloji Transfer Müdürü Serdar Bayar, Katmerciler Pazarlama Segment Yöneticisi Yusuf Öztoprak, ROKETSAN Pazar Geliştirme ve Tanıtım Direktörü Hüdai Özdamar, HAVELSAN Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin, TUSAŞ Uzay Sistemleri Program Müdürü Erol Oğuz katıldılar.