Otomotiv Mühendisliği

Otomotiv Mühendisliği

 

Otomotiv terimi motorlu araçlar anlamına gelmekte olup, otomobiller, toplu taşımacılıkta kullanılan taşıtlar, yük taşıtları, tekerlekli ve paletli iş makineleri, motosikletler, tarım makineleri ve raylı taşıtları kapsamaktadır. Hava ve deniz taşıtları da bazı hallerde otomotiv kapsamında ele alınmaktadır. Bu araçların ortak özelliği güç kaynağı olarak bir içten yanmalı motor kullanmalarıdır. Otomotiv mühendisliği programı motorlu araçların tasarlanması, geliştirilmesi, üretilmesi, bakım ve onarımlarının yapılması, iş yerlerinin organize edilmesi ve ticari faaliyetlerin yürütülmesi işlerini üslenecek vasıflı insan gücünün yetiştirilmesini hedeflemektedir.

Otomotiv Mühendisliği Bölümünde verilecek olan mühendislik eğitimi öğrencilerin hem teorik hemde pratik olmak üzere iki yönlü yetiştirilmesini hedeflemektedir. Bu özelliği ile ülkemizdeki diğer mühendislik programlarından biraz farklılık göstermektedir. Öğrencilerin mühendislik pratiğinin geliştirilmesi için hem bölümde mevcut olan atölye ve laboratuar imkanlarından faydalanılacak hemde ülkemizde mevcut olan Otomotiv Sanayisinin imkanlarından faydalanılacaktır.

Geçmiş yıllarda otomotiv sektöründe çalışan insanların ekseriyeti motorlu araçların tamir, bakım ve onarımı gibi işlerde çalışıyordu. Otomotiv alanında hizmet veren insan gücü Teknik Eğitim Fakülteleri, Meslek Liseleri ve Çıraklık kurumlarında yetiştiriliyordu. Motorlu araç teknolojilerinin çok hızlı değişmesi ve gittikçe karmaşıklaşması bu alanda daha iyi eğitim görmüş yetenekli insanların çalıştırılmasını zorunlu kılmaktadır. Diğer yandan; makine mühendisliği genel disiplini otomotiv özel alanının ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamamaktadır. Otomotiv mühendisliği bölümünün kuruluş amaçlarından en önemlisi sektörün ihtiyaç duyduğu yaratıcılık yönü yüksek olan mühendisleri yetiştirmektir.

Otomotiv mühendisliği bölümüne hem genel liselerden hemde ilgili alanda eğitim veren meslek lisesi ve özellikle teknik liselerden öğrenci alınacaktır. Meslek liselerinden gelen öğrencilerin bir yıllık bir intibak eğitimine tabi tutulması düşünülmektedir. YÖK tarafından 2010-2011 öğretim yılında uygulanmasına karar verilen bu programda, meslek liselerinden gelen öğrencilere matematik fizik ve kimya derslerinden genel lise seviyesinde bir eğitim verilecektir.

Yapısı itibari ile çok karmaşık sistemler olan motorlu araçlar muhtelif modüllerden oluşmaktadır. Bu modüllerin bir kısmı sistemin işleyişi için zorunlu olan modüllerdir. Bir kısmı da konfor ve kullanım güvenliğini arttırmaya yönelik modüllerdir. Bir motorlu aracın tamamının bir otomotiv mühendisliği öğrencisi tarafından öğrenilmesi mümkün olmadığı için öğrencilerin belirli kısımlar üzerinde uzmanlaşmasına imkan verilecektir. Dört yıllık Mühendislik Lisans Öğrenimini tamamlayan öğrencilerin daha ileri düzeyde öğrenim faaliyetlerine devam edebilmeleri için gerekli olan Yüksek Lisans ve Doktora programı en kısa zamanda başlatılacaktır.

İLETİŞİM ADRESİ VE ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi,

Otomotiv Mühendisliği Bölümü, 06500 Teknikokullar, ANKARA

Tel:0(312) 2028713, Faks: 0(312) 2120059

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Gazi Üniversitesi Merkez Yerleşkesinde yer almaktadır. Öğrencilerimizin ulaşımları şehrin değişik merkezlerinden geçen Belediye Otobüsleri, Özel Halk Otobüsleri, Dolmuş, METRO bağlantılı ANKARAY ile gerçekleşmekte, öğrencilerimiz Dolmuşların dışında diğer ulaşım araçlarından indirimli olarak faydalanabilmektedirler.

ANKARAY İSTASYONLARI

-Dikimevi 
-Kurtuluş 
-Kolej 
-Kızılay(*)
-Demirtepe 
-Maltepe 
-Tandoğan 
-Beşevler 
-Bahçelievler 
-Emek 
-AŞTİ

 

METRO İSTASYONLARI

-Batıkent
-Ostim
-Macunköy
-Hastane
-Demetevler
-Yenimahalle
-İvedik
-Akköprü
-Kültür Merkezi
-Ulus
-Sıhhiye
-Kızılay(*)

 

(*) Ücretsiz aktarma

METRO bağlantılı ANKARAY seferleri hafta içerisinde her 4 dört dakikada bir trenin hareketi ile sağlanmakta, hafta sonlarında ise bu süre 6 (altı) ya da 8 (sekiz) dakikaya çıkmaktadır.

BESLENME İMKANLARI

 

Teknoloji Fakültesinin modern bir yemekhanesi mevcut olup, günlük 1,5 TL karşılığında dört çeşit öğle yemeği verilmektedir. Üniversitenin yerleşkesinin içerisinde yeterli sayıda büfe ve öğrenci kantini bulunmaktadır. Üniversitenin 600 m uzağında Beşevler olarak tabir edilen yerde çok sayıda restoran bulunmaktadır.

 

background image