MERHUM BAŞBAKANLARIMIZDAN ADNAN MENDERES'İN MAKAM ARACI "ADNAN MENDERES DEMOKRASİ MÜZESİNDE" SERGİLENMEK ÜZERE AYDIN VALİLİĞİNE ARMAĞAN EDİLMİŞTİR. - Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi
01 Ağustos 2019 14:12

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü, bünyesinde himaye ettiği Başbakanlarımızdan merhum Adnan Menderes’in kullandığı 1958 model Buick Roadmaster 75 marka makam aracı, Gazi Üniversitesi Yönetim Kurulunun 25.07.2019 tarihli ve 13 sayılı toplantısında alınan 2019/287 nolu karar gereğince “Adnan Menderes Demokrasi Müzesi”nde sergilenmek üzere Aydın Valiliğine armağan edildi.

İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun teşrifleriyle Rektörlük Mimar Kemaleddin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törene Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Ankara Valisi Vasip Şahin, Aydın Menderes’in eşi Ümran Menderes, Ankara İl Emniyet Müdürü Servet YILMAZ, Üniversitemiz Senato Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Törende konuşma yapan İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, böyle önemli bir güne şahit olmaktan büyük bir onur duyduğunu belirterek, “Büyük bir medeniyetin evlatlarıyız. Gelecek elbette ki sorumluluğumuzdur, bunun için çalışıyoruz. Ama bir de tarihe sahip çıkmak lazım, geçmişe sahip çıkmak lazım. Zenginleşmek önemlidir ama zenginleştikçe aslını unutmamak lazım. Büyüdükçe ve geliştikçe geçmişine sahip çıkmak daha önemlidir” dedi.

Güzel çalışmaların yapılacağı bir tarihe sahip çıkma anı içerisinde olunduğunu ve bu vesileyle herkese teşekkürlerini ileten Bakan Soylu, Hz. Adem’den bugüne kadar, ilk insandan bugüne kadar, tarihin bize aslında her şeyi ayna gibi gösterdiğine dikkat çekerek, “Haksızlığa uğrayan bir Başbakanın yıllar sonra bir vesile ile hatırasına sahip çıkan kim varsa Allah onlardan razı olsun. Biz sahip çıkarsak bizden sonrakiler de sahip çıkar. Bu vesile ile bu anlamlı törende birlikte bulunmaktan, bu muhteşem salonda böyle bir töreni gerçekleştirmekten büyük bir onur duyuyorum. Her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan yaptığı konuşmada, “Akif’in dizelerinde yer aldığı gibi bu millet zulmü alkışlamayan, zalimleri asla sevmeyen, gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövmeyen, zalime dur diyen, mazluma sahip çıkan aziz bir millettir” hatırlatmasını yaptı.

Rektörümüz konuşmasında, milletin darbelere daima karşı durduğunu, her zaman darbecilere gerekli cevabın milletimiz ve devletimiz tarafından verildiğini belirterek, “15 Temmuz işgal girişimine karşı milletimizin asil vakur ve kararlı duruşu bütün darbecilere ve vatan hainlerine karşı bu aziz milletin en açık cevabı olmuştur ‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’ 1990 yılında da Başbakanımız Sayın Adnan Menderes, Bakanlarımız Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu’ya itibarlarını iade ederek darbecilere gerekli cevabı vermiştir” dedi.

Gazi Üniversitesi’nin bugün bu törenle topluma ve milletimize karşı olan sorumluluklarından birini daha yerine getirmenin haklı gurur ve mutluluğunu yaşadığının altını çizen Rektörümüz, “Kendisine idam hükmü açıklandığında “Allah milletimize zeval vermesin” diyebilen, canından önce milletinin esenliğini önemseyen, idam sehpasında dahi son sözü devletine ve milletine ebedi saadetler dileyebilme kadirşinaslığını ve bu vakur duruşu gösterebilen merhum Başbakanımız Adnan Menderes’i ve tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum” dedi.

Aydın Valisi Sayın Yavuz Selim Köşger törende yaptığı konuşmada, “Milletimizin gönlünde taht kurmuş rahmetli Menderes’in müzesinde emeği geçenlere başta hanımefendi olmak üzere, materyal ve eşya veren herkese teşekkür ediyorum. Müzeyi tamamlamak için 17 Eylül gibi bir tarih koyduk. İnşallah en kısa sürede de tamamlayacağız” dedi.

Başbakan Adnan Menderes’in gelini Sayın Ümran Menderes ise kısa bir konuşma yaparak “Bugün gerçekten anlamlı bir günü yaşıyoruz, güzel bir olaya şahit olduk. Üniversitenizde bulunan merhum Adnan Menderes’in aracı bugün törenle Demokrasi Müzesi’ne gönderilecek hayırlı uğurlu olsun” sözleriyle duygularını ifade etti.

Konuşmaların ardından İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ve Adnan Menderes’in gelini Sayın Ümran Menderes’in refakatinde Rektörümüz ve  Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger arasında aracın devir teslim belgesi imzalandı.

Devir teslim töreninin ardından Rektörlük binası önünde bulunan Sayın Adnan Menderes’in makam aracının önünde Rektörümüz, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’e aracın anahtarını teslim etti.