ENERJİ TOPLULUĞU ORGANİZASYONUNDA TESPAM YÖNETİM KURULU BAŞKANI OĞUZHAN AKYENER'İN KATILIMIYLA SEMİNER GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR.
27 Aralık 2018 15:05

2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında Gazi Üniversitesi Enerji Topluluğu faaliyetleri kapsamında 18 Aralık 2018 tarihinde Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nde düzenlemiş olduğumuz etkinlikte, Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Oğuzhan AKYENER ile Doğu Akdeniz Gaz Politikaları konulu seminerimizi başarıyla gerçekleştirdik.

Seminerimiz TESPAM Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan AKYENER’in slayt destekli sunumuyla başlamıştır. Bu sunumda Sayın AKYENER bizlere doğalgaz politikalarında bilimsel ve milli yaklaşım, büyük gaz projelerindeki riskler ve dikkat edilmesi gereken temel hususlar, Mısır, İsrail ve Kıbrıs başta olmak üzere Doğu Akdeniz’deki doğalgaz enerjisi politikaları hakkında bilgiler vermiştir.

Bu temel konu başlıklarının ardından Sayın AKYENER bizlere;

• Doğalgaz keşfi
  • Doğalgaz rezervi ve bu rezervlerin önemi
  • Bir rezervin ilgili yüzey tesisleri ile geliştirilmesi, üretime alınması, markete girişi ve markette diğer ikame ürünlerle rekabete girebilme süreçlerinden ve bu süreçlerin öneminden
  • Mısır, İsrail ve Kıbrıs’ta yeni sahaların araştırılmasından, keşfinden, üretim tahminlerinden, gaz denklemlerinden, ihraç potansiyellerinden ve bu süreçler sonucunda elde edilen verilerle satış olasılıklarının belirlenip yatırım sürecine başlanmasından
  • Kıbrıs’taki Afrodit ve Kaliforniya sahalarının durumundan ve bu sahalarda Kuzey Kıbrıs’ın hak durumundan ve doğabilecek sorunlardan
  • East-Med gibi boru hattı projelerinin maliyetleri ve gerçekleştirilebilme durumlarından
  • İtalya pazarından ve bu pazardaki eksikliklerden
  • Kıbrıs doğalgaz durumu ve bu durumun Türkiye ile ilişkisinden
  • Güney Kıbrıs’ın doğalgaz politikaları çerçevesinde ülkelere verdiği ruhsatlar ve bu konudaki deniz hukuku durumundan
  • Doğu Akdeniz siyasi karışıklıklarının doğalgaz sorununa bağlanmaması gerektiğinden ancak tüm Dünya için enerji politikalarının öneminden

bahsetmiştir.

Seminerimiz Sayın AKYENER’in katılımcılarımızın sorularını yanıtlaması ve kendi yazmış olduğu Doğu Akdeniz Gaz Politikaları adlı kitabından bahsetmesiyle devam etmiş, Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tayfun MENLİK ’in konuşmacımız TESPAM Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan AKYENER’e plaketini takdim etmesiyle sona ermiştir.

Öncelikle konuşmacımız TESPAM Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan AKYENER’e, Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tayfun MENLİK’e, Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Kurtuluş BORAN’a, Akademik Danışmanımız Prof. Dr. Mustafa AKTAŞ’a, bölümümüz akademik personellerine ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ederiz.